Przedszkole nr 178 Kolorowa Kraina w Warszawie

ul. Londyńska 10, 03-921 Warszawa

Tel: (22) 617-64-01, e-mail: p178@eduwarszawa.pl

Nasze menu

CO JEMY W NASZYM PRZEDSZKOLU

  

JADŁOSPIS 

07.10 - 11.10.2024r

 

Poniedziałek Śniadanie płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynka drobiowa, powidła, sałata, ogórek świeży, papryka, szczypior, herbata z cytryną
II Śniadanie arbuz, sok owocowy
Obiad

zupa ogórkowa, kasza jęczmienna, bitki wieprzowe, sałata lodowa z jogurtem naturalnym, kompot wieloowocowy

Podwieczorek kisiel owocowy, chałka z masłem, herbata miętowa
Wtorek Śniadanie kajzerka z masłem, kiełbasa żywiecka, jajko gotowane na twardo, sałata, ogórek kwaszony, pomidor, kawa zbożowa na mleku, herbata zielona
II Śniadanie

brzoskwinia, maślanka

Obiad zupa krem z brokuł z grzankami, makaron razowy, pulpeciki duszone z koperkiem, mizeria z jogurtem naturalnym, kompot  owocowy
Podwieczorek bułka z masłem, twrożek z miodem, herbata z cytryną
Środa Śniadanie kluski lane na mleku, pieczywo pszenno-żytnie z masłem, szynka gotowana, ser żółty, sałata, ogórek świeży, papryka, herbata owocowa
II Śniadanie melon, sok marchwiowy
Obiad zupa rosół z makaronem, pierogi z serem, polewa truskawkowa, kompot wieloowocowy
Podwieczorek bułka z masłem, kabanosy drobiowe, ketchup, herbata zielona
Czwartek Śniadanie kajzerka z ziarnem i z masłem, pasztet drobiowy, mozarella, sałata, ogórek konserwowy, herbata z cytryną
II Śniadanie banan, sok owocowy
Obiad zupa kalafiorowa, ziemniaki, pieczeń drobiowa, mini marchewki, kompot wiśniowy
Podwieczorek bułka z masłem, pasta francuska (wędlina, ser żółty, ogórek kwaszony), herbata aroniowa
Piątek Śniadanie płatki kukurydziane na mleku, pieczywo pszenne z masłem, polędwica sopocka, ser biały, sałąta, ogórek świeży, rzodkiewka, herbata zielona
II Śniadanie gruszka, mięta z cytryną
Obiad zupa kartoflanka, ryż, jabłko duszone z cynamonem, polewa jogurtowa, kompot owocowy
Podwieczorek

ciasto drożdżowe, powidła śliwkowe,szklanka mleka, herbata z cytryną

 

Drogi Rodzicu/Opiekunie!

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/211 z dnia 25października w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane sa produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe w tym produkty zawierające "Śladowe ilości alergenów" lub "mogące zawierać alergeny" wymienione poniżej;

ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN - mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki

MLEKO - mleko, masło, jogurt, ser, twaróg, ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina

JAJA - jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny

RYBY - ryby surowe - mrożone, przetworzone - konserwy rybne: tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju

SOJA - grzanki

SELER - seler jako korzen i łodyga, wędlina

GORCZYCA - musztarda, wedlina, produkty mięsne, przyprawa Carry, mieszanki przypraw

NASIONA SEZAMU - ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki sniadaniowe, desery, rodzynki

SKORUPIAKI - brak

ORZECHY - krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe

DWUTLENEK SIARKI - owoce suszone - w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela,

ŁUBINY - brak

ORZESZKI ZIEMNE - masło arachidowe, bakalie

MIĘCZAKI - brak

 

Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco

 

PROPONOWANE DZIENNE RACJE POKARMOWE WYRAŻONE W PRODUKTACH NA DZIECKO

PRODUKTY ZBOŻOWE:

pieczywo pszenne lub żytnie - 1 kromka

- mąka, makarony - 30-50 g

- kasze, ryże, płatki sniadaniowe - 30-50 g

- zimniaki - 150 g

WARZYWA I OWOCE:

- surówka, włoszczyzna w zupie - 200 g

- nasiona strączkowe, orzechy, owoce suszone - 10 g

- owoce 80-120 g

MLEKO I PRODUKTY MLECZNE:

- mleko i napoje mleczne - 200 ml

- sery twarogowe - 20 g

- sery podpuszczkowe - 20 g

MIĘSO, WĘDLINY, RYBY I JAJA:

- mięso, drób - 60-80 g

- wędliny - 10 g

- ryby - 20-60 g

- jaja 3-4 szt

TŁUSZCZE:

masło - 5 g

- śmietana - 10 g

- olej rzepakowy - 5 g

CUKIER I SŁODYCZE:

- w sumie - 25 g

SÓL:

- w sumie - 3,75 g

PRZYPRAWY:

bazylia, lubczyk, oregano, tymianek, majeranek, pieprz, pieprz ziołowy, kminek, cynamon, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, zioła prowansalskie, papryka, cukier waniliowy - dodawane do smaku

NAPOJE:

- Kawa zbożowa - 5 g

- kakao - 5 g

- woda - 200 ml

- soki - 200 ml

- herbata - 200 ml

 

 

 

× Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się o celach i zasadach ich wykorzystywania.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z ustawieniami swojej przeglądarki.