CO JEMY W NASZYM PRZEDSZKOLU
JADŁOSPIS
07.10 - 11.10.2024r
Poniedziałek | Śniadanie | płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynka drobiowa, powidła, sałata, ogórek świeży, papryka, szczypior, herbata z cytryną |
II Śniadanie | arbuz, sok owocowy | |
Obiad |
zupa ogórkowa, kasza jęczmienna, bitki wieprzowe, sałata lodowa z jogurtem naturalnym, kompot wieloowocowy |
|
Podwieczorek | kisiel owocowy, chałka z masłem, herbata miętowa | |
Wtorek | Śniadanie | kajzerka z masłem, kiełbasa żywiecka, jajko gotowane na twardo, sałata, ogórek kwaszony, pomidor, kawa zbożowa na mleku, herbata zielona |
II Śniadanie |
brzoskwinia, maślanka |
|
Obiad | zupa krem z brokuł z grzankami, makaron razowy, pulpeciki duszone z koperkiem, mizeria z jogurtem naturalnym, kompot owocowy | |
Podwieczorek | bułka z masłem, twrożek z miodem, herbata z cytryną | |
Środa | Śniadanie | kluski lane na mleku, pieczywo pszenno-żytnie z masłem, szynka gotowana, ser żółty, sałata, ogórek świeży, papryka, herbata owocowa |
II Śniadanie | melon, sok marchwiowy | |
Obiad | zupa rosół z makaronem, pierogi z serem, polewa truskawkowa, kompot wieloowocowy | |
Podwieczorek | bułka z masłem, kabanosy drobiowe, ketchup, herbata zielona | |
Czwartek | Śniadanie | kajzerka z ziarnem i z masłem, pasztet drobiowy, mozarella, sałata, ogórek konserwowy, herbata z cytryną |
II Śniadanie | banan, sok owocowy | |
Obiad | zupa kalafiorowa, ziemniaki, pieczeń drobiowa, mini marchewki, kompot wiśniowy | |
Podwieczorek | bułka z masłem, pasta francuska (wędlina, ser żółty, ogórek kwaszony), herbata aroniowa | |
Piątek | Śniadanie | płatki kukurydziane na mleku, pieczywo pszenne z masłem, polędwica sopocka, ser biały, sałąta, ogórek świeży, rzodkiewka, herbata zielona |
II Śniadanie | gruszka, mięta z cytryną | |
Obiad | zupa kartoflanka, ryż, jabłko duszone z cynamonem, polewa jogurtowa, kompot owocowy | |
Podwieczorek |
ciasto drożdżowe, powidła śliwkowe,szklanka mleka, herbata z cytryną |
Drogi Rodzicu/Opiekunie!
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/211 z dnia 25października w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane sa produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe w tym produkty zawierające "Śladowe ilości alergenów" lub "mogące zawierać alergeny" wymienione poniżej;
ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN - mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki
MLEKO - mleko, masło, jogurt, ser, twaróg, ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina
JAJA - jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny
RYBY - ryby surowe - mrożone, przetworzone - konserwy rybne: tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju
SOJA - grzanki
SELER - seler jako korzen i łodyga, wędlina
GORCZYCA - musztarda, wedlina, produkty mięsne, przyprawa Carry, mieszanki przypraw
NASIONA SEZAMU - ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki sniadaniowe, desery, rodzynki
SKORUPIAKI - brak
ORZECHY - krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe
DWUTLENEK SIARKI - owoce suszone - w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela,
ŁUBINY - brak
ORZESZKI ZIEMNE - masło arachidowe, bakalie
MIĘCZAKI - brak
Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco
PROPONOWANE DZIENNE RACJE POKARMOWE WYRAŻONE W PRODUKTACH NA DZIECKO
PRODUKTY ZBOŻOWE:
- pieczywo pszenne lub żytnie - 1 kromka
- mąka, makarony - 30-50 g
- kasze, ryże, płatki sniadaniowe - 30-50 g
- zimniaki - 150 g
WARZYWA I OWOCE:
- surówka, włoszczyzna w zupie - 200 g
- nasiona strączkowe, orzechy, owoce suszone - 10 g
- owoce 80-120 g
MLEKO I PRODUKTY MLECZNE:
- mleko i napoje mleczne - 200 ml
- sery twarogowe - 20 g
- sery podpuszczkowe - 20 g
MIĘSO, WĘDLINY, RYBY I JAJA:
- mięso, drób - 60-80 g
- wędliny - 10 g
- ryby - 20-60 g
- jaja 3-4 szt
TŁUSZCZE:
- masło - 5 g
- śmietana - 10 g
- olej rzepakowy - 5 g
CUKIER I SŁODYCZE:
- w sumie - 25 g
SÓL:
- w sumie - 3,75 g
PRZYPRAWY:
bazylia, lubczyk, oregano, tymianek, majeranek, pieprz, pieprz ziołowy, kminek, cynamon, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, zioła prowansalskie, papryka, cukier waniliowy - dodawane do smaku
NAPOJE:
- Kawa zbożowa - 5 g
- kakao - 5 g
- woda - 200 ml
- soki - 200 ml
- herbata - 200 ml