Przedszkole nr 178 Kolorowa Kraina w Warszawie

ul. Londyńska 10, 03-921 Warszawa

Tel: (22) 617-64-01, e-mail: p178@eduwarszawa.pl

Nasze menu

CO JEMY W NASZYM PRZEDSZKOLU

  

Dzieci same szykują sobie kanapki na śniadanie i podwieczorek, a w grupach starszych korzystają podczas obiadu z waz i dozują zupę według własnych potrzeb.

 

JADŁOSPIS 

05.06 - 09.06.2023r

 

Poniedziałek Śniadanie pieczywo mieszane z masłem, polędwica sopocka, szynka drobiowa, ser biały, sałata, ogórek świeży, papryka, kawa zbożowa na mleku, herbata zielona
II Śniadanie arbuz, sok owocowy
Obiad

zupa koperkowa, ryż, klopsy cielęce w sosie pomidorowym, fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą, kompot wieloowocowy

Podwieczorek rogal maślany, banan, szklanka mleka, herbta malinowa
Wtorek Śniadanie kasza manna na mleku, pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa żywiecka podsuszana, powidła, sałata, ogórek kwaszony, pomidor, szczypiorek, herbata z cytryną
II Śniadanie

truskawki, woda z sokiem malinowym

Obiad zupa pazibroda, makaron spaghetti, mięso mielone w sosie pomidorowo-warzywnym, ser żółty, kompot wieloowocowy
Podwieczorek pieczywo ciemne z masłem, pasztet drobiowy, ogórek małosolny, chrupki kukurydziane, herbata miętowa
Środa Śniadanie pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa krakowska podsuszana, ser żółty, sałata, ogórek świeży, papryka, natka, kawa zbożowa na mleku, herbata owocowa
II Śniadanie banan, sok z jabłek 
Obiad zupa fasolowa, ziemniaki, gulasz drobiowy, surówka z ogórka kwaszonego, kompot wieloowocowy
Podwieczorek chałka z masłem, serek waniliowy, morela, herbata zielona
Czwartek Śniadanie -
II Śniadanie -
Obiad -
Podwieczorek -
Piątek Śniadanie pieczywo mieszane z masłem, szynka gotowana, miód, sałata, ogórek świeży, papryka, zielona pietruszka, kawa zbożowa na mleku, herbata malinowa
II Śniadanie jabłko, sok owocowy
Obiad zupa cebulowa, makaron, jabłko duszone z cynamonem, polewa śmietanowa, kompot wieloowocowy
Podwieczorek bułka z masłem, powidła, herbata zielona

 

Drogi Rodzicu/Opiekunie!

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/211 z dnia 25października w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane sa produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe w tym produkty zawierające "Śladowe ilości alergenów" lub "mogące zawierać alergeny" wymienione poniżej;

ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN - mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki

MLEKO - mleko, masło, jogurt, ser, twaróg, ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina

JAJA - jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny

RYBY - ryby surowe - mrożone, przetworzone - konserwy rybne: tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju

SOJA - grzanki

SELER - seler jako korzen i łodyga, wędlina

GORCZYCA - musztarda, wedlina, produkty mięsne, przyprawa Carry, mieszanki przypraw

NASIONA SEZAMU - ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki sniadaniowe, desery, rodzynki

SKORUPIAKI - brak

ORZECHY - krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe

DWUTLENEK SIARKI - owoce suszone - w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela,

ŁUBINY - brak

ORZESZKI ZIEMNE - masło arachidowe, bakalie

MIĘCZAKI - brak

 

Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco

 

PROPONOWANE DZIENNE RACJE POKARMOWE WYRAŻONE W PRODUKTACH NA DZIECKO

PRODUKTY ZBOŻOWE:

pieczywo pszenne lub żytnie - 1 kromka

- mąka, makarony - 30-50 g

- kasze, ryże, płatki sniadaniowe - 30-50 g

- zimniaki - 150 g

WARZYWA I OWOCE:

- surówka, włoszczyzna w zupie - 200 g

- nasiona strączkowe, orzechy, owoce suszone - 10 g

- owoce 80-120 g

MLEKO I PRODUKTY MLECZNE:

- mleko i napoje mleczne - 200 ml

- sery twarogowe - 20 g

- sery podpuszczkowe - 20 g

MIĘSO, WĘDLINY, RYBY I JAJA:

- mięso, drób - 60-80 g

- wędliny - 10 g

- ryby - 20-60 g

- jaja 3-4 szt

TŁUSZCZE:

masło - 5 g

- śmietana - 10 g

- olej rzepakowy - 5 g

CUKIER I SŁODYCZE:

- w sumie - 25 g

SÓL:

- w sumie - 3,75 g

PRZYPRAWY:

bazylia, lubczyk, oregano, tymianek, majeranek, pieprz, pieprz ziołowy, kminek, cynamon, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, zioła prowansalskie, papryka, cukier waniliowy - dodawane do smaku

NAPOJE:

- Kawa zbożowa - 5 g

- kakao - 5 g

- woda - 200 ml

- soki - 200 ml

- herbata - 200 ml

 

 

 

× Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się o celach i zasadach ich wykorzystywania.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z ustawieniami swojej przeglądarki.