CO JEMY W NASZYM PRZEDSZKOLU
JADŁOSPIS
18.11 - 22.11.2024r
Poniedziałek | Śniadanie | kasza manna na mleku, kajzerka z masłem, szynka z piersi kurczaka, hummus, sałata, ogórek świeży, papryka, herbata z cytryną |
II Śniadanie | banan, sok owocowy | |
Obiad |
zupa krem z dyni z grzankami, ziemniaki, udko kurczaka pieczone z rozmarynem, mizeria z jogurtem naturalnym, kompot wieloowocowy |
|
Podwieczorek | ciasto drożdżowe, miód, mandarynka, kakao na mleku, herbata malinowa | |
Wtorek | Śniadanie | pieczywo pszenno-żytnie z masłem, polędwica sopocka, ser żółty, sałata, ogórek kwaszony, pomidor, kawa zbożowa na mleku, herbata owocowa |
II Śniadanie |
jabłko, woda z sokiem malinowym |
|
Obiad | zupa zarzutka, kasza gryczana, pulpeciki z indyka w sosie ziołowym, marchewka gotowana z groszkiem, kompot wieloowocowy | |
Podwieczorek | kajzerka z masłem, pasta rybna, ogórek kwaszony, herbatniki z morelą, herbata z cytryną | |
Środa | Śniadanie | płatki ryżowe na mleku, bułka z ziarnem i z masłem, szynka krucha, pasta jajeczna, sałata, ogórek świeży, rzodkiewka, szczypior, herbata miętowa |
II Śniadanie | kiwi, sok z marchwi | |
Obiad | zupa ogórkowa, pierogi z serem, polewa jogurtowa z jagodami, kompot owocowy | |
Podwieczorek | bułka z masłem, kisiel owocowy z jabłkiem, herbata z cytryną | |
Czwartek | Śniadanie | pieczywo mieszane z masłem, polędwica z indyka, ser biały, sałata, ogórek kwaszony, papryka, kakao na mleku, herbata owocowa |
II Śniadanie | melon, sok owocowy | |
Obiad | zupa zacierkowa, kasza jęczmienna, bitki wołowe, buraczki duszone, kompot wieloowocowy | |
Podwieczorek | bułka z masłem, kabanosy drobiowe, ketchup, mandarynka, herbata z cytryną | |
Piątek | Śniadanie | kluski lane na mleku, bułka z ziarnem i masłem, szynka Babuni, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, sałata, pomidor, ogórek świeży, herbata z cytryną |
II Śniadanie | śliwka, mięta do picia | |
Obiad | zupa grochowa, ryż, jabłko duszone z cynamonem, polewa jogurtowa, kompot wieloowocowy | |
Podwieczorek |
ciasto marchewkowe, szklanka mleka, herbata z cytryną |
Drogi Rodzicu/Opiekunie!
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/211 z dnia 25października w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane sa produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe w tym produkty zawierające "Śladowe ilości alergenów" lub "mogące zawierać alergeny" wymienione poniżej;
ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN - mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki
MLEKO - mleko, masło, jogurt, ser, twaróg, ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina
JAJA - jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny
RYBY - ryby surowe - mrożone, przetworzone - konserwy rybne: tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju
SOJA - grzanki
SELER - seler jako korzen i łodyga, wędlina
GORCZYCA - musztarda, wedlina, produkty mięsne, przyprawa Carry, mieszanki przypraw
NASIONA SEZAMU - ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki sniadaniowe, desery, rodzynki
SKORUPIAKI - brak
ORZECHY - krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe
DWUTLENEK SIARKI - owoce suszone - w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela,
ŁUBINY - brak
ORZESZKI ZIEMNE - masło arachidowe, bakalie
MIĘCZAKI - brak
Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco
PROPONOWANE DZIENNE RACJE POKARMOWE WYRAŻONE W PRODUKTACH NA DZIECKO
PRODUKTY ZBOŻOWE:
- pieczywo pszenne lub żytnie - 1 kromka
- mąka, makarony - 30-50 g
- kasze, ryże, płatki sniadaniowe - 30-50 g
- zimniaki - 150 g
WARZYWA I OWOCE:
- surówka, włoszczyzna w zupie - 200 g
- nasiona strączkowe, orzechy, owoce suszone - 10 g
- owoce 80-120 g
MLEKO I PRODUKTY MLECZNE:
- mleko i napoje mleczne - 200 ml
- sery twarogowe - 20 g
- sery podpuszczkowe - 20 g
MIĘSO, WĘDLINY, RYBY I JAJA:
- mięso, drób - 60-80 g
- wędliny - 10 g
- ryby - 20-60 g
- jaja 3-4 szt
TŁUSZCZE:
- masło - 5 g
- śmietana - 10 g
- olej rzepakowy - 5 g
CUKIER I SŁODYCZE:
- w sumie - 25 g
SÓL:
- w sumie - 3,75 g
PRZYPRAWY:
bazylia, lubczyk, oregano, tymianek, majeranek, pieprz, pieprz ziołowy, kminek, cynamon, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, zioła prowansalskie, papryka, cukier waniliowy - dodawane do smaku
NAPOJE:
- Kawa zbożowa - 5 g
- kakao - 5 g
- woda - 200 ml
- soki - 200 ml
- herbata - 200 ml