CO JEMY W NASZYM PRZEDSZKOLU
Dzieci same szykują sobie kanapki na śniadanie i podwieczorek, a w grupach starszych korzystają podczas obiadu z waz i dozują zupę według własnych potrzeb.
JADŁOSPIS
22.04 - 26.04.2024r
u
Poniedziałek Śniadanie pieczywo pszenno-żytnie z masłem, szynka gotowana, ser żółty, sałata, ogórek świeży, papryka, natka, kawa zbożowa na mleku, herbata zielona II Śniadanie jabłko, sok owocowy Obiad zupa grochowa, ziemniaki, pałka z kurczaka, surówka z ogórka kwaszonego, kompot wieloowocowy
Podwieczorek bułka z masłem, miód, morele suszone, herbata z cytryną Wtorek Śniadanie kasza manna na mleku, pieczywo pszenno-żytnie z masłem, polędwica drobiowa, serek wiejski, sałata, ogórek kwaszony, pomidor, natka, herbata malinowa II Śniadanie banan, maślanka
Obiad zupa zacierkowa, kasza jęczmienna, gulasz wieprzowy, buraczki duszone, kompot wieloowocowy Podwieczorek bułka z ziarnem i z masłem, pasta jajeczna, papryka, melon, herbata zielona Środa Śniadanie kajzerka z masłem, kiełbasa krakowska podsuszana, mozarella, sałata, ogórek świeży, rzodkiewka, szczypiorek, kawa zbożowa na mleku, herbata miętowa II Śniadanie kiwi, woda z sokiem malinowym Obiad zupa koperkowa, ziemniaki, kotlet z jajka, surówka z pora, kompot wieloowocowy Podwieczorek kisiel owocowy, bułka z masłem, dżem, herbata z cytryną Czwartek Śniadanie płatki ryżowe na mleku, pieczywo pszenno-żytnie z masłem, polędwica maślana, jajko gotowane na twardo, sałata, ogórek kwaszony, pomidor, natka, herbata owocowa II Śniadanie mandarynka, sok owocowy Obiad zupa jarzynowa, ziemniaki, kapusta zasmażana z mięsem i pomidorami, kompot wieloowocowy Podwieczorek bułka z ziarnem i z masłem, pasta rybna, ogórek kwaszony, jabłko, herbata z cytryną Piątek Śniadanie pieczywo pszenno-żytnie z masłem, pasztet domowy, dżem, sałata, ogórek świeży, papryka, kawa zbożowa na mleku, herbata malinowa II Śniadanie jabłko, mięta do picia Obiad zupa neapolitańska z makaronem, ryż, polewa truskawkowa z jogurtem naturalnym, kompot wieloowocowy Podwieczorek rogal maślany, serek waniliowy, kakao na mleku, herbata zielona
Drogi Rodzicu/Opiekunie!
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/211 z dnia 25października w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane sa produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe w tym produkty zawierające "Śladowe ilości alergenów" lub "mogące zawierać alergeny" wymienione poniżej;
ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN - mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki
MLEKO - mleko, masło, jogurt, ser, twaróg, ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina
JAJA - jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny
RYBY - ryby surowe - mrożone, przetworzone - konserwy rybne: tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju
SOJA - grzanki
SELER - seler jako korzen i łodyga, wędlina
GORCZYCA - musztarda, wedlina, produkty mięsne, przyprawa Carry, mieszanki przypraw
NASIONA SEZAMU - ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki sniadaniowe, desery, rodzynki
SKORUPIAKI - brak
ORZECHY - krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe
DWUTLENEK SIARKI - owoce suszone - w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela,
ŁUBINY - brak
ORZESZKI ZIEMNE - masło arachidowe, bakalie
MIĘCZAKI - brak
Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco
PROPONOWANE DZIENNE RACJE POKARMOWE WYRAŻONE W PRODUKTACH NA DZIECKO
PRODUKTY ZBOŻOWE:
- pieczywo pszenne lub żytnie - 1 kromka
- mąka, makarony - 30-50 g
- kasze, ryże, płatki sniadaniowe - 30-50 g
- zimniaki - 150 g
WARZYWA I OWOCE:
- surówka, włoszczyzna w zupie - 200 g
- nasiona strączkowe, orzechy, owoce suszone - 10 g
- owoce 80-120 g
MLEKO I PRODUKTY MLECZNE:
- mleko i napoje mleczne - 200 ml
- sery twarogowe - 20 g
- sery podpuszczkowe - 20 g
MIĘSO, WĘDLINY, RYBY I JAJA:
- mięso, drób - 60-80 g
- wędliny - 10 g
- ryby - 20-60 g
- jaja 3-4 szt
TŁUSZCZE:
- masło - 5 g
- śmietana - 10 g
- olej rzepakowy - 5 g
CUKIER I SŁODYCZE:
- w sumie - 25 g
SÓL:
- w sumie - 3,75 g
PRZYPRAWY:
bazylia, lubczyk, oregano, tymianek, majeranek, pieprz, pieprz ziołowy, kminek, cynamon, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, zioła prowansalskie, papryka, cukier waniliowy - dodawane do smaku
NAPOJE:
- Kawa zbożowa - 5 g
- kakao - 5 g
- woda - 200 ml
- soki - 200 ml
- herbata - 200 ml